Home » Blog » Mijn ervaring met bedrijf oprichten Bulgarije (deel 1)

Mijn ervaring met bedrijf oprichten Bulgarije (deel 1)

Mijn ervaring met bedrijf oprichten Bulgarije
Mijn ervaring met bedrijf oprichten Bulgarije

Na lange aarzelingen heb ik uiteindelijk besloten om een bedrijf op te richten in Bulgarije. Naar aanleiding daarvan heb ik besloten om deze service ook voor anderen aan te bieden, want het heeft namelijk geen zin om het wiel meerdere malen te gaan uitvinden. Als je zo vanuit Nederland moet gaan beoordelen of het bedrijf wat je gaat gebruiken voor het oprichten wel een goed en betrouwbaar bedrijf is, gaat er een hele zoektocht van maanden aan vooraf voordat je eindelijk op het punt beland bent dat je de knoop gaat doorhakken. Ik moet zeggen, de ervaring was goed, want de begeleiding was uitstekend en ook werd er precies gedaan wat er beloofd werd.

Eerste indruk

Na maandenlang heen en weer e-mailen met verschillende bedrijven die zich naar eigen zeggen specialiseren in het oprichten van bedrijven is het natuurlijk wel weer opvallend dat slechts een klein percentage echt serieus reageerde op de de vragen die ik stelde. Sommigen maken er een potje van en weer anderen geven geen antwoord op de vragen. Er waren er uiteindelijk een paar die én een duidelijke website hadden en ook nog antwoord gaven op de vragen die ik stelde.

Sofia

In de hoofdstad van Bulgarije vond ik van alle aanbieders die vindbaar waren met Google slechts eentje die een normaal leesbare website had en ook nog duidelijke prijzen hanteerde. Na wat heen en weer e-mailen heb ik toch niet voor dit bedrijf gekozen omdat met het begin van het nieuwe jaar (2016) de prijzen fors omhoog gingen en het voor mij minder interessant werd om hier een bedrijf op te richten. Ik heb geen groot bedrijf met tonnen omzet per jaar, dus ik moet de kosten scherp in de gaten houden. Ik moet echter toegeven dat wanneer mijn bedrijf een wat grotere omvang zou hebben en de kosten wat hoger zouden mogen zijn, ik voor dit bedrijf gekozen zou hebben.

Kosten

Wat mij dan eigenlijk weerhield om het bedrijf in Sofia te gebruiken waren de vaste jaarlijkse kosten voor een geregistreerd kantoor en overige kosten, dit kwam jaarlijks op 800 euro en dat was nog zonder boekhouding. Bij 0 tot 100 facturen betaal je 4 euro per factuur, met een minimum van 20 euro per maand. Voor de oprichting wordt 1.250 euro gerekend, wat ik gezien de extra kosten toch stevig aan de prijs vond. Maar wat eigenlijk de doorslag gaf om het niet bij dit kantoor te doen was het feit dat voor elke dividend opname een bedrag van 150 euro zou moeten worden betaald. Aangezien ik 4 keer per jaar dividend wil opnemen zou dit dus boven op alle ander kosten nog eens een kostenpost van 600 euro per jaar worden.

Volgende keer

Het volgende bericht wat ik ga schrijven over mijn ervaringen met het oprichten van een Bulgaars bedrijf zal gaan over de tijd die ik er aan besteed heb, mijn reis naar Sofia, het openen van bankrekeningen en alle andere zaken die om de hoek kwamen kijken.

Mijn ervaring met bedrijf oprichten Bulgarije

Al nieuwsgierig geworden naar wat ik dan precies betaald heb bij de oprichting van mijn bedrijf kan ik adviseren om de prijslijst voor oprichting te bekijken. Dat geeft al een aardig inkijkje in de Bulgaarse keuken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *