Home » Blog » Ervaring bedrijfsoprichting Bulgarije (deel 2)

Ervaring bedrijfsoprichting Bulgarije (deel 2)

Ervaring bedrijfsoprichting Bulgarije (deel 2)
Plovdiv Romeins stadion

Zoals ik in deel 1 van mijn persoonlijke ervaring met het oprichten van een bedrijf in Bulgarije al heb geschreven ging er aan de uiteindelijke beslissing om een bedrijf te kiezen wat in mijn ogen professioneel handelde een lange zoektocht en vele e-mails vooraf. De meeste correspondentie die ik heb gevoerd was via e-mail en met een beperkt aantal heb ik ook telefonisch contact gehad en met anderen weer contact via Skype. Dit ging niet makkelijk, omdat je bijna nooit antwoord krijgt op de vragen die je stelt. Maar één van de bedrijven waar ik via Skype contact mee had (ik had dit Skype contact zelf opgezocht en toegevoegd) maakte het wel erg bont en deed me eigenlijk wel een beetje glimlachen. Bij de vraag of het mogelijk was om via zijn kantoor een Bulgaars bedrijf op te richten kreeg ik slechts als antwoord: Ja, dat kan. Dit was dan ook gelijk de hele conversatie en hij is daar later nooit meer op teruggekomen.

Waar heb ik op gelet

Er zijn een aantal factoren waar ik op heb gelet om mijn besluit te kunnen maken.
1. Is er een goede informatieve website in het Engels met een duidelijk omschrijving van de kosten.
2. Verloopt de communicatie met het desbetreffende bedrijf goed, dus wordt er vlot op e-mails gereageerd.
3. Is het bedrijf goed bereikbaar zodat je geen expeditie op touw hoeft te gaan zetten om er eens langs te gaan.
4. Heeft het bedrijf referenties en ervaring op dit specifieke gebied.
Volgens mij zijn dit geen overdreven punten waar op gelet moet worden, je wil immers een langdurige zakelijke relatie aan gaan met dit bedrijf. Vooral het duidelijk krijgen van alle kosten bleek nog een hele opgaaf omdat de meesten enkele kosten vermelden waarna ik er achter kwam dat er additionele kosten waren voor het opmaken van documenten voor het uitkeren van dividend, jaarstukken opmaken, BTW aangifte doen. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een optie met een vast maand tarief zodat ik aan het einde van het jaar geen onaangename verrassingen krijg.

Het boeken van de vlucht

Maar enfin, na veel wikken en wegen uiteindelijk besloten om de knoop door te hakken en een afspraak te maken met het kantoor wat bij mij het meest professioneel overkwam. Ik heb een vlucht geboekt vanaf Eindhoven met Wizzair, een Hongaarse luchtvaart maatschappij die veel vliegt vanuit het Oosten van Europa naar alle denkbare plaatsen in de rest van Europa. De vlucht naar Sofia duurt ongeveer 3 uur. Er zijn ook vluchten vanaf Amsterdam te boeken. Bulgarije is geen Schengen gebied dus bij aankomst op Sofia luchthaven terminal 1 moet je dus door de douane. Een streng kijkende douanebeambte controleerde mijn paspoort heel secuur op echtheid en of ik wel degene was die op de foto stond. In ieder geval was alles in orde en mocht ik het land in. Eenmaal buiten gekomen werd ik opgewacht door de mensen van het kantoor en gingen we op weg naar Plovdiv.

Volgende keer

In het volgende artikel ga ik verder met met de beschrijving van mijn ervaringen met het oprichten van mijn bedrijf. Bedrijf in laten schrijven bij de Kamer van Koophandel, notaris bezoeken, bankrekeningen openen, maar ook met een beschrijving van de prachtige stad Plovdiv, één van de oudste steden van Europa met een rijke historie. Tot de volgende keer.

Nieuwsgierig, bekijk alvast de prijslijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *